Co to je iluze?

Založil Pedrito, 2024-05-27 20:48

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Paradoxy

Ano, každý vnímáme výsek pravdy...Pokud...:)

honzam

Citace od: Paradoxy kdy 2024-06-10 20:30Jestli ta iluze nebudou naše domněnky o světě...
I domněnky jsou součástí světa a tvoří ho.

Paradoxy

Domněnky o světě svět netvoří. Když se budu domnívat třeba o někom, že je hodný, bude hodný?

Petra

Citace od: Paradoxy kdy 2024-06-12 06:31Domněnky o světě svět netvoří. Když se budu domnívat třeba o někom, že je hodný, bude hodný?

Pro tebe přece bude hodný. Když se domníváš, že je hodný, je k tomu obvykle nějaký důvod. A to celé samozřejmě tvoří svět. Kdysi dávno jeden kluk v našem okolí byl hrozně hodný, až mne to udivovalo. Potom se zamiloval do jedné pani, která moc hodná nebyla, a naprosto se změnil...už nebyl hodný. To mě hodně překvapilo, že je taková extremní změna možná.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2024-06-11 20:02Ano, každý vnímáme výsek pravdy...Pokud...:)

Pokud nám nedojde ta paralela... ;)

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-06-11 20:48
Citace od: Paradoxy kdy 2024-06-10 20:30Jestli ta iluze nebudou naše domněnky o světě...
I domněnky jsou součástí světa a tvoří ho.

Tvoří jeho další, a určitě ne poslední, kapitolu. Nebo spíš jeden motiv tý kapitoly.

honzam

Jedna jediná mylná domněnka může mít na podobu světa fatální dopad viz mučednictví a 72 panen. Je to pozměněný obraz archonů a toho lvího nebe.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-06-12 16:57Jedna jediná mylná domněnka může mít na podobu světa fatální dopad viz mučednictví a 72 panen. Je to pozměněný obraz archonů a toho lvího nebe.

Záleží jakou tomu dáš váhu. Když to bude jen doměnka, které sis jako doměnky vědom, tak nemá žádnou moc, něco v podstatě přestavět. (To nemá žádná, ani ta nejmocnější)... Ale má moc to Já zahalit a v tom zahalení se vnímat ještě "skutečněji" než je ono samo. Čili jako zosobněné já. Doměnka (myšlenka + pocit = osoba). Tělo v tom nehraje až takovou roli a vůbec ne tvary a jména - to je průzračné.

Pedrito

Tak ještě poslední příměr, co tu dnes vyplodím... Rozhlasové či televizní a jiné vysílání. Kde by to bylo bez příjímače? Čím by byly paprsky promítačky bez plátna? Beztvaré nicneříkající vlny, paprsky. Nic. A co z toho vykouzlí na ně naladěný přijímač, či dobře umístěné plátno? Čili aparát, plocha, co to rozezvučí a vyobrazí? Takže tělo hraje velkou roli, neb ono je tím přijímačem, plátnem ... To jsem se nahoře trochu sek... Ale ta role ztrácí s časem důležitosti. :-) Tak brou.

Paradoxy

Citace od: Petra kdy 2024-06-12 07:01
Citace od: Paradoxy kdy 2024-06-12 06:31Domněnky o světě svět netvoří. Když se budu domnívat třeba o někom, že je hodný, bude hodný?

Pro tebe přece bude hodný. Když se domníváš, že je hodný, je k tomu obvykle nějaký důvod. A to celé samozřejmě tvoří svět. Kdysi dávno jeden kluk v našem okolí byl hrozně hodný, až mne to udivovalo. Potom se zamiloval do jedné pani, která moc hodná nebyla, a naprosto se změnil...už nebyl hodný. To mě hodně překvapilo, že je taková extremní změna možná.

Možné je všechno. Domněnky o tom, že je někdo hodný nebo zlý, jsou iluze ve smyslu celkového pohledu na konkrétního člověka, protože každý z nás je celkově pestrý. Pak záleží na konkrétní situaci a pak to nemusí být domněnka, ale slovní konstatování toho, co vidíme

Paradoxy

Citace od: honzam kdy 2024-06-12 16:57Jedna jediná mylná domněnka může mít na podobu světa fatální dopad viz mučednictví a 72 panen. Je to pozměněný obraz archonů a toho lvího nebe.
Ano, domněnka může mít velký dopad, pokud není rozpoznána jako iluze.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2024-06-13 17:05
Jj. To je jediné, co možno nazvat klamem. Ale nemá to nic společnýho s přirozenou tvorbou, přírodou - tvary podstaty a jejich řádem. Neb bez osobního pojednání, to "pouze" je. Avšak myšlenka o tom, tomu dá razítko, udělá z toho úřad. Na tom, co už úplné, postaví svůj chrám...

Paradoxy

Ano, jsem ráda, že jsi mě pochopil a šel se mnou k jádru :)

Petra

Citace od: Paradoxy kdy 2024-06-13 17:05

Jenže honzam k tomu napsal mylná domněnka. Domněnka může být také pravdivá.

Paradoxy

Péťo chápu, že máš asi v povaze chytat se slovíček. Pro mě je tohle ale zbytečná diskuze. Asi takhle- domněnka může být pravdivá, až se její pravdivost dokáže( do té doby je to stále domněnka) a je třeba jít jakoby víc za slova, pokud chce člověk něco chápat.