Retro hardware

Založil honzam, 2024-03-09 21:40

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Co ty, jak se vůbec máš?
U mě naštěstí dost práce, což je divný, neb dýzl to má za kopcem.
Teď kámoš šel do důchodu.. Ptám se, "nebude ti to chybět?"
Neeee,.. A už je tam.

honzam

Jde to. Nic zvláštního. Žádné pekelné plameny ani nebeské výjevy se nedějí. Práce fajn, kolegové dobrý. Důchod v nedohlednu a porod háďat také. :)

Hardware mi zastarává, ale pořád stačí. Jsem zvědavý na nový Snapdragon X Elite.

https://www.svethardware.cz/armovy-snapdragon-x-elite-prijde-v-lete-spolu-s-novymi-windows/60386

Mohl by na desktopu začít nahrazovat x86, ale stejně asi nebudu v dohledné době upgradovat, když mi něco úplně neodejde.

Pedrito

A ty ještě něco máš? Já poslední prodal Atari STe.. A předtím Amigu 1200 s blizardem za pakatel, co je dnes kurz. To je na facku...

honzam

Nemám. ZX Spectrum jsem prodal, abych mohl koupit Amigu 500+ a tu pak daroval za odvoz, protože jen ležela na půdě a já dávno seděl u PC. Později jsem toho hodněkrát litoval.

Atari STE je taky zajímavý kus hardware. Prý plánovali 256 barev na obrazovce místo 16 u ST, aby předstihli Amigu a dorovnali VGA, ale asi kvůli zpětné kompatibilitě nechali jen 16. I tak moc her, které by schopnosti STE využilo, už nevzniklo.

Pedrito

No ono i osmibitové atárko, XL800 umělo  obejít danou paletu. A zobrazit mnohem víc barev než damých 16 systémem.

Pedrito

Právě, a na tom byl vykopán hrob Atari.. Neb falcon  a jaguar neměli podporu kodérů.
Ale oba směle mohli konkurovat playstationu. Jenže...

honzam

Atárko má oproti jiným osmibitům obrovskou paletu barev. Pamatuju si, jak jsem na to koukal u bratrance. S tím se ZX Spectrum nemohlo měřit.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-03-17 16:00Atárko má oproti jiným osmibitům obrovskou paletu barev. Pamatuju si, jak jsem na to koukal u bratrance. S tím se ZX Spectrum nemohlo měřit.

Nemá, je to dané, jen to jde obejít. Ve statickém obrázku. Ve hrách to nejde. Tam protýká moc dat, a každej sprite se počítá. Aby se neucpala sběrnice.

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2024-03-17 15:59Právě, a na tom byl vykopán hrob Atari.. Neb falcon  a jaguar neměli podporu kodérů.

Četl jsem dost spekulací, co by kdyby, ale ten koncept procesor + podpůrné čipy v té době asi nemohl konkurovat narůstající frekvencím u x86. Druhá polovina devadesátek byla v tomhle ohledu extrémní. Motorola skončila u 68060 50 MHz. Amigu zkoušeli udržet při životě přes PowerPC, ale už bylo pozdě. Říká se, že Commodore mohl víc inovovat původní návrh Amigy, ale prostředky z prodejů Amigy 500 šly někam jinam.

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2024-03-17 16:06
Citace od: honzam kdy 2024-03-17 16:00Atárko má oproti jiným osmibitům obrovskou paletu barev. Pamatuju si, jak jsem na to koukal u bratrance. S tím se ZX Spectrum nemohlo měřit.

Nemá, je to dané, jen to jde obejít. Ve statickém obrázku. Ve hrách to nejde. Tam protýká moc dat, a každej sprite se počítá. Aby se neucpala sběrnice.

Má 16 barev v 16 odstínech světlosti.

CitaceThe Atari 8-Bit Family's GTIA Video Chip palette. (Around) 256 Colors are available.
https://lospec.com/palette-list/atari-8-bit-family-gtia

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-03-17 16:07
Citace od: Pedrito kdy 2024-03-17 15:59Právě, a na tom byl vykopán hrob Atari.. Neb falcon  a jaguar neměli podporu kodérů.

Četl jsem dost spekulací, co by kdyby, ale ten koncept procesor + podpůrné čipy v té době asi nemohl konkurovat narůstající frekvencím u x86. Druhá polovina devadesátek byla v tomhle ohledu extrémní. Motorola skončila u 68060 50 MHz. Amigu zkoušeli udržet při životě přes PowerPC, ale už bylo pozdě. Říká se, že Commodore mohl víc inovovat původní návrh Amigy, ale prostředky z prodejů Amigy 500 šly někam jinam.

Jo, je to tak. Já Falcona kupoval někdy v 94 za třicet tisíc... Za rok už byl ve výprodeji za 15... Oni to podělali, ta motorola byla dobrá a na poloviční frekvenci dávala výkon, co tehdy intel na dvojnásobku... Ale něčemu tak letícímu jako je Aple a Microsoft nejde konkurovat.

honzam

CitaceWhile their competitors only offered 8 or 16 colours, very often saturated primary colours, the Atari computers stood out with their 256 colour palette full of nuances and subtleties.
https://www.atari800xl.eu/docs/kb/kb-hardware-0002-atari-8bit-256-colors.html

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-03-17 16:18
CitaceWhile their competitors only offered 8 or 16 colours, very often saturated primary colours, the Atari computers stood out with their 256 colour palette full of nuances and subtleties.
https://www.atari800xl.eu/docs/kb/kb-hardware-0002-atari-8bit-256-colors.html

No však jo, šlo to obejít. Stejný trik, co se používal často na statické obrázky. Ale je to jen kouzelnický trik  :)
Co spočívá v přepínání obrazovek. Jiné barvy na 8bitech neuděláš, jen máš konečnou paletu 256. Ale čip jich zobrazí jen osm. Co s tím? Budeme rychle přepínat obrazovky, kde každá může mít 16 barev.. a tak docílíš těch 256.

honzam

Nechci se hádat, ale myslím si, že to atárko má v základu. Přepínání obrazovky barvy mísí a dá se použít jen u statických obrázků, které se i tak mírně chvějí. Atárko mělo ty odstíny vestavěné a používalo je u většiny her. Přepíná se barva v barvovém registru podle pozice paprsku vykreslujícího obrazovku. Tenhle trik se používal na 16 bitech a z osmibitů právě na atárku.

Pedrito

Hádat se jako za starých časů?  ;D Takový hádky jsou hezký...
Spočítej si to, kolik barev může dát naráz 8bit čip...
256 ... Ale to neuměl tehdy žádný grafický čip. (Krom specifických karet do pracovních stanic).