Posbíráno

Založil Pedrito, 2024-03-16 23:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

CitacePodle Tebe, Miroslave, je možné poznávat SČA pouze při meditaci, koncentraci, a s tím pak mizí tvary a jména, a pak nemedituješ a tvary a jména jsou zpátky, je to tak?

Ne není to tak. SČA je možné si uvědomovat stále. Ale při jednostranném zaměření jen na jména a tvary není uvědomováno. Proto třeba pokyn, že netřeba myslet na jména a tvary - buď že se děje všechno jak je potřeba - uvolnění od starostlivosti a řešení světských problémů, strachů atd a od jmen a tvarů tím, že se vžiješ to toho, že jsou iluzorní. Proto ty pokyny probuzených, které usnadňují přeladění na uvědomování si klidu a ticha v mysli a srdci. Je-li tohle uvědomění realizováno a upevněno, pak je stálé i při návratu do světa jmen a tvarů, které jsou pak vnímány jako jednota existence vědomí blaha jména a tvaru. Netřeba už hledat něco neměnného, oproštěného,"skutečného" v kontrastu s "iluzorním" atd.
Mně je jasné, že tak daleko ještě nejsi, ale doporučuji ti praktikovat co říkají Mistři a neteoretizovat a hlavně nepoučovat druhé. Ramana na dotaz jaké vnější podmínky by mohli napomoci poznání řekl: "Málo jíst, málo spát a hlavně málo mluvit".
Začátečníci i když už mají nějakou tu zkušenost, je dobré o ní mlčet, jinak se zase ztratí když o ní promluvíš, přiživí se na ní - zase posílí sebestředné ego a zkušenost se proto zase ztratí.
To, co říkají opravdoví Mistři, Probuzení je pro praktikování a ne pro teoretizování a následné pomatené poučování druhých, jako to děláš ty.

-Miroslav-

http://poradnazdarma.cz/viewtopic.php?f=145&t=9470&p=202207#p202207

Zdeněk

Je to tak.

To poznání je spjato s poznávajícím jako spojité nádoby, změna poznání je i změnou poznávajícího.

Odtud i potřeba mlčení, když si housenka myslí, že je motýl, nezakuklí se.

Pedrito

Citace od: Zdeněk kdy 2024-03-17 07:18Je to tak.

To poznání je spjato s poznávajícím jako spojité nádoby, změna poznání je i změnou poznávajícího.

Odtud i potřeba mlčení, když si housenka myslí, že je motýl, nezakuklí se.
To je právě to, co uvízlí na filozofii nedávají, místo aby je osvobodila, tak z ní kolem sebe postaví zdi, chrám. A na ty zdi si myšlenkou (kterou farizejsky odmítají) malují barvami nauk svý představy. A ústy těla vznešeně tvrdí, že tělo je iluze. To je vrchol duchovní komiky... Jsem zvědav, co z takových poleze až chytnou opravdu vážnou nemoc, od rakoviny až po demenci toho mozku, který je pro ně klam. Že to je nástroj vnímání, který denodenně využívaj, to nevidí. Kde by bez něj bylo srdce? Ono to je spojité. Kde by byl bez srdce mozek, žejo? Nejde to rozdělit na skutečnost a iluzi.
Jenže se musí vzít v potaz mysl začátečníka, a u něj je prioritní se od tý mysli odpoutat...

Pedrito

On i ten Ježíš vzal na kupčíky v chrámu bič, a nemluvil jen o odpuštění. A satana vnímal velmi zřetelně. Jinak by ho nemoh vyhnat z mnoha posedlých.

Pedrito

Jinak Miroslav je jedinej, kdo to s ní v "diskusi" vydržel.. Klobouk dolů.

Pedrito

Citace od: Trini757.
Eduard Tomáš:
...
Mudrc "vidí" svět jako skutečný, nebot narozdíl od egoistických pozorovatelů vidí nejen jeho povrchní charakteristiky, t.j. jméno a tvary, ale poznává také jeho základní charakteristiky Sat-Čit-Ananda čili Existence-Vědomí-Blaho. Ale současně Mudrc zaznamenává, že svět je Jím jakožto Světovou Myslí trvale vytvářen. Toto ovšem ego nevidí a vidět nemůže, i když se této tvorby zúčastnuje. Ono vidí, jak už jsem řekl, ze světa jen jména a tvary a to dokonce jako něco, co je mimo ně, t.j. mimo ego. A protože všechno, co takto ego vidí, má jen charakter myšlenek, vidí i svět jako pouhou myšlenku. Proto by jej mělo považovat za podobný snu, tedy neskutečný.

------

Ramana Mahariši: Co je mája? - Je jen Skutečností.

Ramana Mahariši: Když se vidíte jako tělo, tak se Vám jeví svět venku. Když sebe žijete jako JÁ, jeví se Vám svět jako Brahman.

-----

Je tedy správně, když ego považuje svět za neskutečný, podobný snu. Mudrc to ovšem "vidí" jinak, svět je pro něj skutečný.
 :)

Citace od: JářekHolt není advaita jako advaita. Bych řek že Eduard s Mílou jsou jedni z posledních velkých Mistrů, co to uměli perfektně vysvětlit, podat... A to úměrně a lidsky, dle stavů každého hledajícího s nastraženým sluchem, s otevřeným vnímáním...
Záběr jejich nauky je velmi široký, co jsem měl tu čest vypozorovat, třebas i díky těm diskuzím na fórech. Ale už v době, kdy jsem se věnoval sahadža józe a viděl v tv jejich pořady, byl to polibek nebes. ***

Z těch současných propagátorů advaity, atd, taková síla (světlo) nejde. Je to povadlé, bez života, bez mízy...

Je to podobné tomu hlubokému spánku, což je jeden ze tří stavů vědomí. A těmi prezentátory jsou ostatní stavy odmítané, jako iluzivní, neexistující.. (přestože v nich hrají nevědomky prim).
Proto se nemohou dotknout "stavu čtvrtého" - Turija.
:-)

http://inspiruj.cz/viewtopic.php?f=22&p=44666#p44666

Pedrito

CitaceNávštěvník: Jana je vnitřně Čistá duše, a takova čistota je vzácná.

Jenže neumí rozpoznávat ambice a touhy mysli. Snaží se tak o nemožné - nahrazovat přímé bezeslovné bytí energiemi emocí vznikajících z používání slov modelujících snové představy...

A to vše jen pro to, aby její mysl získávala vnější potvrzení pro svou nezávislost a existenci.

Kdyby se místo na mysl a slova stejně intenzivně dokázala rozpustit v tom "svém" srdci, bylo by v naší kotlince světlo takové, že by dosahovalo nekonečna...

Každý je vnitřně Duší čistou - duchem čistého vědomí. A mnozí (duchovňáci) jedou právě na tom, tu mysl nesoucí každého povahu, to v ní zrcadlené "já"., povýšit na ten statut čistého vědomí - Átmá. Což nejde, idea o pravdě nemůže být povznesena na Pravdu samou. Může jen meditativně vyprchat...
Proto ta neustálá potřeba v sebepotvrzování.

Pedrito

Dle mě je v tom touha po věčnosti, po prožívání věčné blaženosti, neschopnost se smířit s tím, že s koncem té po zbožštění pasoucí osůbky, to individuální - v mysli vyobrazené "já" - končí... To už si totiž nikdo nemůže říct, "já prožívám štěstí".

Pedrito

CitaceVeil: Tak znova, nejsou náhodou dva světy dualita? Jako probuzení a neprobuzení? Jako vědomí a nevědomí? Ta nedualita ti nějak nejde. Čím myslíš, že to může být?

Dualita i nedualita jsou jen pojmy, kterým rozumí mysl. Podstatné je za těmi to pojmy. Čistá mysl tohle vůbec neřeší, páč je za jedno s čistým vědomím, tj, pozornost je v míru, tichu, v Tat. Ale, vůbec ne pozornost každého, a tací to řeší, hledají, ptají se... A ten kdo zná odpovědi, neb poznal sebe, i zapojí ten nástroj Mysli, když se ho ptají... A neříká, "Upni se na to, co říkám, nýbrž hledej v sobě, sebe se ptej. Ode mě je to jen inspirace, ne svatý grál. Ty jsi perlu ztratil, ty ji musíš odkrýt v nitru, nikde jinde není.".

Pedrito

CitaceTara: A díky za lidi, které potkáváme (které jsme si svým aktuálním určením) přitáhli do života. I když to někdy, viď, Pedrito, bolí :-)

No teď mě zrovna bolí skříplej palec
Aneb jak zpívá Spongebob...

v tom prvním songu.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2024-06-06 04:16No teď mě zrovna bolí skříplej palec

Tak já ti ho na dálku pofoukám.  :smiley_bored:

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2024-06-06 08:52
Citace od: Pedrito kdy 2024-06-06 04:16No teď mě zrovna bolí skříplej palec

Tak já ti ho na dálku pofoukám.  :smiley_bored:

Dík, je to lepší :smiley_thnx:

Pedrito

CitaceJana: Opakování je matka moudrosti

No, jsou i zvláštní případy, kdy je macechou "duchovní" sebehypnózy.
:smiley_hammer2:

Pedrito

Autosugesce (také známá jako autohypnóza ) je psychologická technika související s placebo efektem , kterou vyvinul lékárník Émile Coué na počátku 20. století.

-Wiki-

Pedrito

Tož on za to nemůže, že se toho chytili esoterující nešťastníci, a uďáli z toho metamoderní pseudo styl ku znekonečnění, zblažovaťení a zbožštění svých individualit.