Co to je iluze?

Založil Pedrito, 2024-05-27 20:48

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Pokusím se opět o takřka nemožné.
Nelze při tom opomenout mechaniku vesmíru, v kterém jsme se jako ti lidi vyskytli, ani to, co je všech vědomostí prosté. Neboť je to provázané, je to jeden svět. To co je, ať tomu rozumíme nebo ne. Není to závislé na našem vnímání ani dílčím poznání. Pravda o tom je vnímána buď celá, a nebo neúplná. Můžeme znát pravdu o podstatě kosmu, můžeme znát pravdu o čemkoli v kosmu, o detailu i celku. A detailů v tom celku je nevyčíslitelně. Ale vidět to vše v té celistvosti - od toho, co nelze nazvat ani bodem, až po trilióny na triilióntou "pixelů", a z nich fraktálů - to už je jiný kafe. Neb to pole zrnek, vlnek energie se rozkvétá v klas...
Fraktál je množina bodů, kompletní v jedné rovině, a v každém tom bodu je další rozvíjející se fraktál. A furt se to takhle rozvíjí, a zároveň je to jako tunel, do kterého to odkvetlé padá a zas z toho rozkvétá... A je to abstraktní, žádný jmenný tvar. To až když se to rozvine v nás....
Takže Honzame, já ti rozumím :-) Vidím to jen "mechanicky", neb jsem technickej od přírody typ.
Ty vidíš hady a draky, a já vlnky a vzory... A naštěstí i verše, co si na to sedaj, jako ti ptáčci.

Jo, ale co jsem to chtěl, jo, iluze nikde... :smiley_shrug:

Jo ony to jsou vlastně informace, to vše jsou informace, elektron, proton, neutron...... informace... Co se formujou v ten svět, a zas zpět.. Ach ten foton (paprsek)...

honzam

Mám rád fraktály, dračí křivka je můj oblíbený. Taky jsem od přírody technicky zaměřený. Iluze je pro mě něco, co se tváří jako něco jiného, tedy vlastně klam. Například je to chobotnice měnící barvu a strukturu těla, aby se skryla a oklamala predátory.

Petra

Já používám slovo iluze v tom přeneseném smyslu, jak to stojí ve wikipédií: Představovala jsem si, že něco dobře/hezky dopadne, a ono se to nestalo.= Dělala jsem si iluze.  ::)  :)

-----------------------

https://cs.wikipedia.org/wiki/Iluze

Iluze je mylný smyslový vjem. Iluze vždy vychází ze skutečného podnětu, který je smyslovými receptory chybně interpretován. V přeneseném smyslu může být iluze chápána jako klamné očekávání nebo mylná naděje.

------

Sen např. pro mne není iluze. Je halucinace iluze?  :smiley_spider:  :smiley_hearts: Jsem okouzlena těmi všemi smajlíky.  :smiley_soccer:  :smiley_taz: Ale než je všechny prozkoumám, to bude trvat.  :smilie_character_typing:

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-05-27 21:41Mám rád fraktály, dračí křivka je můj oblíbený. Taky jsem od přírody technicky zaměřený. Iluze je pro mě něco, co se tváří jako něco jiného, tedy vlastně klam. Například je to chobotnice měnící barvu a strukturu těla, aby se skryla a oklamala predátory.

Jj. No já v duchovědě chápu ten koncept iluze. Však jsem na něm vyrůstal :D A je prospěšný, neb nabádá obrátit tu pozornost ode jmen, tvarů, smyslových vjemů... Neb to není vše, je to jen část celé Pravdy. A když ta pozornost vázne v části skutečna, nevidí zbytek, a klame se: "duchovno neexistuje, je jen atom". Jenže ono to je i opačně, když se hned někdo upne v nedvojnosti, nevidí už nic jinýho, je to úplně stejný, jen otočený. Je to stejná zaslepenost částí celé Pravdy.
A já jen říkám, že je tu něco, co to propojuje a sjednocuje v jeden celek. :)

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2024-05-28 06:28Já používám slovo iluze v tom přeneseném smyslu, jak to stojí ve wikipédií: Představovala jsem si, že něco dobře/hezky dopadne, a ono se to nestalo.= Dělala jsem si iluze.  ::)  :)

-----------------------

https://cs.wikipedia.org/wiki/Iluze

Iluze je mylný smyslový vjem. Iluze vždy vychází ze skutečného podnětu, který je smyslovými receptory chybně interpretován. V přeneseném smyslu může být iluze chápána jako klamné očekávání nebo mylná naděje.

------

Sen např. pro mne není iluze. Je halucinace iluze?  :smiley_spider:  :smiley_hearts: Jsem okouzlena těmi všemi smajlíky.  :smiley_soccer:  :smiley_taz: Ale než je všechny prozkoumám, to bude trvat.  :smilie_character_typing:

Právě, je pouze skutečnost. Nechápu logiku, která tvrdí že něco, co je, není.. :D Můžem o ledasčem říct, "hele, je to". Ale kdyby vážně něco nebylo, tak ani nevíme, že to není, a můžem o tom říct leda prd. I lež je, klam je.... Jen ta neexistence není. :-)

Pedrito

Člověk zaslepenej a ohlušenej duchovními texty, které neprocítil, nepromeditoval, se vznáší na obláčku svého povrchního porozumění a přesvědčení jimi. A dává mu to, v mezích tohoto pro něj předtím nevídaného obzoru, uspokojení. A skálopevný pocit stanutí v "nejvyšším nebi" po boku "nejvyšší" pravdy, či dokonce sebelibé zbožštění toho svého takhle rozparáděného "já"...

Pravda stvoření a tvoření, vyživování tvorby, i její neustálé zanikaní pro neustálý nový vznik, je tehdy mimo dosah, rozsah, takto zatemovaného vnímání. Neb ono není jen vnější, naladěné pro radost z různorodosti a barevnosti Bytí.. Je i vnitřní, "mezi-smyslové" a nemůže to vidět jinak než propojené v jednotě. Stejně jako milióny květů vyrůstají ze země, rozkvetou a uvadají, a znovu vyraší...

Co je spojuje se zemí a znovuzrozuje, je míza a semínko.
Ticho a Píseň.

Pedrito

Jen bych ještě dodal tu neduální pointu toho všeho projevu Jediného (Brahman) v té své manifestaci jako by skrytého... Každý ten tón, vlnka, vibrace - souhry jejih souher - kde jednou z nich je i to smyslové vnímání, a díky tomu i každý tvar, je Ono samo....

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2024-05-28 15:53Jj. No já v duchovědě chápu ten koncept iluze. Však jsem na něm vyrůstal :D A je prospěšný, neb nabádá obrátit tu pozornost ode jmen, tvarů, smyslových vjemů... Neb to není vše, je to jen část celé Pravdy.
Samotná Pravda s velkým P je nedělitelná. Bez obsahu ji dělit nejde.

Pedrito

Zkrátka je všeobsažná. A teprve když to jméno, i s vekým P, nebo jiná její velká písmena v jiných jazycích, člověk vypustí, dotkne se ho. Páč tím právě přestane k tomu názvu spojovat význam, tedy část celku o obsahu, co je zrovna vnímán. Je to prostě jako plátno všech obrazů od věků do věků... A člověk jako by před tím neohraničeným plátnem stál. A kouká sem a kouká tam, něčemu rozumí, něčemu ne, a většinu nedohlédne. A málokdy, že sám je jedním z jeho motivů, že je součástí, a tehdy tu Malbu teprve začne zkoumat, když už se v ní postřeh... Ó bože, takových odstínů barev a stylů, témat. A těch vrstev za vrstvou, v kterých se našel. A každá je jako hladina. Kolik hladin má moře, od té, na níž se zrcadlí nebe a hvězdy, až po samé dno? Vlnky, proudy, a čím hloub, tím větší ticho... Tajemné netušené hlubiny, a přesto stejná voda, co v pradávnu napršela v kapkách z nebes. Neuvěřitelné dílo!

honzam

Pravda s velkým P je bezobsažná, a proto nejde dělit.

Pedrito

Nejde, to je smyslový trik, magie vjemů, i to je z Pravdy nevyloučitelné, neoddělitelné.

honzam

Pravda je úplně prázdná. Nic neobsahuje ani Jí nic není. Je sama o sobě nezávisle na vědomí a myšlenkách. Je nezávislá na tom, jestli drak ještě žije nebo už zemřel.

Pedrito

Všepronikající Světlo.

Paradoxy

Citace od: honzam kdy 2024-05-27 21:41Mám rád fraktály, dračí křivka je můj oblíbený. Taky jsem od přírody technicky zaměřený. Iluze je pro mě něco, co se tváří jako něco jiného, tedy vlastně klam. Například je to chobotnice měnící barvu a strukturu těla, aby se skryla a oklamala predátory.

Jestli ta iluze nebudou naše domněnky o světě...

Pedrito

CitaceJestli ta iluze nebudou naše domněnky o světě...

To je jádro pudla! Žádné vnímání projevu nemůže být úplné. Ten neviděný zbytek tomu vždy bude dávat ráz iluze, máji. Pokud.... :-)